Eco-friendly gerechten

Floortje Bruijns, voedingsdeskundige, bereidde speciaal voor de Nook- inspiratiedag op het kantoor van Solo Industries gezonde hapjes die de ingrediënten bevatten die ook in de producten van het merk voorkomen. Floortje: “De ingrediënten van de recepten zijn eco-friendly en komen dus voor 100% uit de natuur. Ze hebben allemaal een verzorgende of herstellende werking op het haar en het menselijk lichaam. Daarnaast zijn ze erg gezond. Neem bijvoorbeeld vijgen. Deze kleine, zoete vruchten bevatten ontzettend veel vitamine A (goed voor je huid), vitamine B (goed voor de stofwisseling) en vezels (goed voor spijsvertering). Gelukkig zijn niet alleen vijgen zo gezond voor ons, we hebben een ruime keuze aan groenten en fruit die allerlei verschillende soorten vitaminen, mineralen en vezels bevatten. Het ene stuk groente of fruit is niet gezonder dan het ander. Eet van alles wat, zo weet je zeker dat je van alle vitamines en mineralen genoeg binnenkrijgt. In de gerechten heb ik zowel van plantaardige als dierlijke ingrediënten gebruikgemaakt.”

 

Hieronder de recepten van Floortje:

Gazpacho: koude soep met Spaanse peper

  • rode paprika zonder vel
  • 1cm gember
  • 1 sjalotje
  • 1 kg rijpe ontvelde Pomodori-tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • halve Spaanse peper
  • halve komkommer
  • 1 dl groentebouillon
  • scheutje azijn.

Alle groenten grof snijden en in de blender of keukenmachine. Goed op smaak brengen met peper en zout. Olijfolie toevoegen en nog even laten draaien.

 

Gepofte quinoa choco-honing repen (8 repen)

  • 100 gram pure chocola
  • 4 el pindakaas
  • 2 eetlepel honing
  • 2 kopjes gepofte quinoa
  • snufje zout
  • Kokosrasp (optioneel)

 

  1. Doe de pindakaas samen met de honing in een steelpan en laat het mengsel op laag vuur langzaam smelten.
  2. Snijd de chocolade in stukken.
  3. Voeg de chocola toe met een klein beetje zout en roer door het mengsel heen.
  4. Alles gesmolten? Roer  dan twee kopjes gepofte quinoa door het mengsel.
  5. Leg bakpapier in een ovenschaal of brownievorm (ongeveer 20×20 cm) en zorg dat de 2 randen uitsteken, zodat je de repen er straks makkelijk uithaalt.
  6. Giet het mengsel in de vorm, strooi er wat kokosrasp overheen en laat dit een paar uur afkoelen in de koelkast (minimaal 2 uur). De repen zijn klaar als ze helemaal uitgehard zijn!
  7. Bewaar de repen in een luchtdicht bakje in de koelkast, zodat ze lekker crunchy blijven!

 

 

Quiche met vijgen en amandelen 

  • 1 pompoen
  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 60g amandelen
  • 200g verse vijgen
  • 3 middelgrote eieren
  • 125ml verse slagroom
  • 185g geitenkaas of gorgonzola

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de pompoen in parten van 1 cm. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf. Vet de quichevorm in. Bekleed de vorm met het ontdooide bladerdeeg. Hak de walnoten grof en snijd de vijgen in stukken. Verdeel over de bodem van de vorm. Leg de pompoen er in een waaiervorm op. Klop het ei met de slagroom los. Breng op smaak met peper en zout en schenk over de quiche. Snijd de gorgonzola in blokjes. Verdeel de gorgonzola over de quiche en bak ca. 50 min. in de oven. Dit gerecht kun je een dag van tevoren bereiden. Bewaar het afgedekt in de koelkast en zet voor serveren afgedekt met aluminiumfolie 20 min. in de oven op 180 ºC.

 

Salade met vijgen en amandelen 

  • veldsla
  • rucola
  • ijsbergsla
  • snoeptomaatjes
  • verse vijgen
  • ontbijtspek
  • amandelen gehakt
  • honing mosterddressing
  • Parmezaanse kaas geraspt

Bak het ontbijtspek. Meng de verschillende soorten sla en snijd de tomaatjes door de helft. Snijd de verse vijgen in 4-8 partjes. Meng de dressing door de sla en de tomaatjes. En garneer met de Parmezaanse kaas, spekjes, amandelen en vijgen.

 

Clubsandwich

  • Italiaans tomatenbrood (Sligro)
  • 1 plak kaas
  • Een paar snoeptomaatjes
  • Dun gesneden veldsla
  • Mosterd en mayonaise (zelf mengen op smaak)